Ближайшая сессия Сумского горсовета может поставить крест на перспективах качественного транспорта в городе

Уважаемые сумчане! Ближайшая сессия Сумского горсовета может поставить жирный крест на перспективе качественного улучшения общественного транспорта города в этом году, потому всех, кому данный вопрос небезразличен, призываю подать письменное обращение к мэру, чтобы таки обеспечить закупку как минимум 10 больших автобусов. Шаблон ниже по тексту.

Давайте вспомним, как этот год начался с флешмоба #sumybus100plus и вновь завалим нашими справедливыми требованиями канцелярию мэра!

29 марта состоится сессия Сумского горсовета, на которой будет утверждено распределение «свободных остатков» прошлогоднего бюджета, среди которых есть 36 млн. грн., оставшиеся неиспользованными из-за отмены тендеров. Проект, ранее утвержденный бюджетной комиссией, в случае его принятия депутатами, поставит жирный крест на надеждах сотен сумчан добиться качественного улучшения городского общественного транспорта уже в этом году.

Так, из 36 оставшихся «транспортных» миллионов, на покупку нового транспорта планируется выделить лишь 12,8 в добавку к предусмотренным в бюджете 2017 года 7 млн. на покупку 2 маленьких и 4 больших автобусов автобусов. Насколько мне известно, маленькие автобусы планируется пустить на существующие маршруты на Басы или Барановку, в то время как при помощи лишь 4 больших автобусов планируется запустить новый маршрут через центр. Такое количество техники позволит обеспечить интервалы лишь в полчаса и более. Это дискредитирует саму идею больших автобусов в Сумах, т.к. очередной маршрут-фантом будет обречен на то, чтобы возить лишь льготников и не сможет составить никакой конкуренции маршруткам.

Также в случае принятия этого проекта может произойти весьма странная ситуация, когда на покупку коммунального транспорта и повышения уровня его безопасности и комфорта у городской власти не окажется денег, но на меры, способствующие исключительно учету и контролю при текущем неудовлетворительном качестве перевозок, деньги будут выделены. 22 миллиона планируется выделить на внедрение электронного билета лишь в коммунальном транспорте города. В том, зрада это или перемога, я пробовал разобраться в этой статье

Довольно забавно будет видеть видеть новомодные валидаторы на старых ржавых троллейбусах. Отдельно отмечу «открытость» городской власти, даже не опубликовавшей проект выделения денег на е-билет на своем сайте. А ведь сумма то вполне сопоставима с деньгами, выделяемыми на реконструкцию «Романтики», которую горячо обсуждает весь город вот уже второй месяц.

Перспективы , в общем, малоприятные, но мы еще в силах остановить это. Потому призываю всех сумчан, которым небезразлична судьба общественного транспорта в городе, подать следующее заявление к мэру — это можно сделать на первом этаже здания Сумского горсовета либо же отправить обращение почтой. Не забываем при подаче заявления указать свой контактный адрес, а также взять с собой вторую копию, чтобы получить отметку о принятии заявления.

Сумському міському голові
Лисенку Олександру Миколайовичу

Звернення

Шановний Олександре Миколайовичу, метою даного звернення є потреба у забезпеченні максимальної ефективності використання коштів міського бюджету та максимальної реалізації потреб громади при виділенні їх на придбання нового громадського транспорту.

У 2016 році Суми повинні були отримати дев’ять одиниць великогабаритних транспортних засобів зі 100% низьким рівнем підлоги. Однак через скасування тендерів гроші (більш ніж 36 млн. грн.) не були використані. Наразі, згідно з проектом розподілу «вільних залишків» з бюджету минулого року, що буде винесено на голосування СМР 29 березня, на придбання нового громадського транспорту планується витратити 12,8 млн. грн, які планується додати до 7 млн. грн. бюджету 2017 року для придбання лише 4 великогабаритних автобусів зі 100% низьким рівнем підлоги та 2 автобусів малої місткості зі сходинками.

Придбання лише такої кількості великогабаритних автобусів не дозволить відкрити повноцінний маршрут з інтервалом не більше 10 хвилин для розвантаження центральної частини міста. Більш того, запуск нового маршруту, що буде складатися лише з 4 автобусів, дискредитує саму ідею великих автобусів у Сумах, адже маршрут з інтервалом у півгодини та більше навіть за умови ідеального стану транспорту не зможе скласти конкуренцію транспорту приватних перевізників, за допомогою якого містяни зможуть дістатись до пункту призначення у кілька разів швидше.

Придбання автобусів малої місткості не дозволить істотно покращити ситуацію на існуючих маршрутах на Баси і Баранівку, адже автобуси малої місткості, які наразі працюють на них, не справляються із піковими навантаженнями, що призводить до проблем із виїздом людей в години пік, вкрай некомфортних та небезпечних умов перевезення громадян та швидкого зносу техніки внаслідок щоденного перевантаження. Тому вкрай необхідно в години пікових навантажень посилити ці маршрути технікою великої місткості.

На даний момент в Сумах склалася ситуація, коли з 68 тролейбусів, що використовуються для перевезень пасажирів, 70% мають вік понад 10 років, а вік деяких складає цілих 30 років. Через це в новинах постійно з’являються повідомлення про різні нештатні ситуації з тролейбусами. За останні 5 років було придбано тільки 12 тролейбусів і 8 малогабаритних автобусів, що практично не збільшило випуск, а лише дозволило зберегти кількість комунального транспорту на колишньому рівні.

Більш того, зараз в місті є лише 14 тролейбусів, які не мають сходинок, однак графік їх руху постійно змінюється. Жоден з автобусів в місті не має повноцінного низької підлоги на всі вхідні двері. Через це величезна категорія населення змушена бути невиїзною. Йдеться, в першу чергу, про мам з маленькими дітьми, які користуються дитячими колясками, а також людей з особливими потребами. Автобуси «Рута» приватних перевізників, що є основним видом громадського транспорту в місті, не дозволяють зазначеним категоріям населення комфортно пересуватися по місту, оскільки такий автобус фактично не має облаштованого місця для розміщення коляски. Потрапити в салон навіть з легкою, маленькою коляскою — величезна проблема. Адже мамі з дитиною потрібно подолати сходинки, вузькі двері. Зробити це без сторонньої допомоги практично неможливо навіть в міжпіковий час, а в годину пік — просто нереально.

Таким чином, ми маємо кричущі проблеми із якістю, безпечністю та доступністю громадського транспорту у місті, і придбання нових великих автобусів лише в такій малій кількості не допоможе у вирішенні жодної з них. Ці проблеми потрібно вирішувати тут і зараз, а не відмахуватись від них, посилаючись на кредит на придбання 22 тролейбусів від Європейського інвестиційного банку, оскільки цей кредит дозволить місту отримати нову техніку лише поетапно, та не раніше ніж наступного року.

Тим більш прикро, що місто може опинитись у досить дивній ситуації, коли на покупку комунального транспорту і підвищення рівня його безпеки та комфорту грошей не буде виділено, але на заходи, що сприяють виключно обліку і контролю при наявній незадовільній якості перевезень, кошти виділять. Адже саме така ситуація трапиться, якщо міська рада погодить виділення 22 млн. грн. на впровадження електронного квитку, проте не забезпечить виділення коштів на придбання як мінімум 10 великих автобусів зі 100% низьким рівнем підлоги.

Враховуючі вищевикладене та волю громади міста, яку яскраво демонструє рекордна за кількістю підписів петиція http://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/510, прошу Вас забезпечити використання усіх коштів, що не були використані на минулорічному транспортному тендері, саме на придбання великих автобусів зі 100% низьким рівнем підлоги.

___ 2017 року

ПІБ

Поделитесь записью!

Андрей Шаванов

Андрей Шаванов

Обозреватель transport.sumy.ua