Как исполком в Сумах может исправить транспортную ошибку и пустить большие автобусы туда, где они действительно нужны

В Сумском горсовете начинают учиться нормально работать с электронными петициями. Если раньше просто писали шаблонную отписку, то теперь начали готовить проекты решений. Например, в случае с моей петицией по созданию нового маршрута 3А «Аэропорт-Интернационалистов» как альтернативы постоянно заполненным Рутам №3 отдел транспорта мэрии создал и опубликовал проект решения исполкома о поддержке и об отклонении петиции.

Теперь у членов исполкома есть хороший шанс показать, настроены ли они решать проблемы тех маршрутов, где у людей нет никакой альтернативы страшным и вечно перегруженным желтым рутам, а также добиться использования коммунальных больших автобусов там, где они действительно станут спасением, вместо их использования для перевозки воздуха на чудо-маршруте №65.

Однако нашлось место и ложке дегтя. В случае поддержки исполкомом опубликованного проекта решения по поддержке петиции начальник транспортного отдела Сергей Яковенко должен будет разработать мероприятия для решения поднятых в петиции проблем до 1 апреля (символично, блин) 2018 года. И не факт, что через три месяца, с опозданием, не появится очередная отписка, в которой будет говориться, что проблемы не существует.

Изучив законодательство, я предлагаю членам исполкома, как автор петиции, внести в проект решения правки о ликвидации маршрута №65, автобусы по которому курсируют незаконно, и создать в рамках законодательства экспериментальный маршрут №3А «Аэропорт-Интернационалистов» для изучения пассажиропотока.

Автобус Богдан А701 на маршруте №65
Автобус Богдан А701 на маршруте №65. Фото: Андрей Шаванов

Свои предложения к опубликованному проекту решения я направлю в письменном виде. Ниже об этом детальнее со ссылкой на законодательство.

Почему маршрут №65 создан незаконно?

Давайте разбираться почему, а для этого открываем действующий указ министерства инфраструктуры «Про затвердження Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом»:
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1282-13

4.1. До початку здійснення перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, що відкривається, організатору пасажирських перевезень попередньо необхідно:
скоординувати розклад руху автобусів на маршруті з іншими автобусними маршрутами, а також з розкладами руху інших видів пасажирського транспорту;
провести в установленому законодавством порядку конкурс на визначення автомобільних перевізників для роботи на автобусному маршруті загального користування;
забезпечити на автобусних маршрутах загального користування контроль за рухом автобусів.

Я промолчу по поводу координации графиков, но исходя из данного пункта начать перевозку на автобусном маршруте общего пользования вообще невозможно без проведения конкурса, чего в случае с №65 естественно не было. Но как же быть? Разве можно неопробованный маршрут сразу на конкурс выносить? Конечно же нет! Чуть выше в данном документе можно прочесть такой пункт:

2.1. Організація обстеження та облаштування маршрутів, що плануються для відкриття, покладається на організаторів пасажирських перевезень автомобільним транспортом загального користування та передбачає:
вивчення попиту населення на перевезення шляхом опитування чи обстеження пасажиропотоків на існуючій транспортній мережі або на окремих маршрутах чи ділянках автобусних маршрутів загального користування;

Так а как можно посчитать пассажиропоток на маршруте, которого еще нет, спросите Вы? Ответ на этот вопрос уже нашли в Запорожье, причем, представьте себе, тоже после покупки первой партии больших автобусов в конце 2016 года.
http://zp.gov.ua/uk/documents/item/17218

В Запорожье создали маршрут под временным номером и поручили коммунальному перевозчику провести на нем подсчет пассажиропотока, используя 9 автобусов, а уже по итогам исследования готовили предложения про открытие маршрута и проведение по нему конкурса.

Потому предлагаю свой вариант проекта решения исполкома в случае поддержки исполкомом моей петиции:

1. Підтримати електронну петицію Шаванова А.С. «Використати всі нові комунальні автобуси великої місткості для негайного відкриття маршруту 3А «Аеропорт – Інтернаціоналістів», розміщену на веб-порталі «Єдина система місцевих петицій» (http://e-dem.in.ua/sumy/Petition/View/911).
2. Внести зміни до рішення виконавчого комітету Сумскьої міської ради від 18.10.2017р. №552 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 21.06.2016 №332 «Про організацію перевезення пасажирів на постійних міських автобусних маршрутах м. Суми» — у наявному списку автобусних маршрутів прибрати строку про маршрут № 65.
3. З КП СМР «Електроавтотранс» розірвати тимчасовий договір про організацію перевезення пасажирів на маршруті №65 «Героїв Крут – Автовокзал»
4. Організувати автобусний маршрут загального користування «Аеропорт — Інтернаціоналістів» за наступним напрямом руху: вул. Г. Кондрат’єва (від зупинки «Аеропорт») – вул. 20-річчя Перемоги – вул. Петропавлівська – пл. Покровська – вул. Харківська – пр-т. М. Лушпи – вул. Героїв Крут – вул. І Сірка – вул. Інтернаціоналістів. У зворотному напрямку: вул. Інтернаціоналістів – вул. І Сірка – вул. Героїв Крут – пр-т. М. Лушпи – вул. Харківська – пл. Покровська – вул. Петропавлівська – вул. 20-річчя Перемоги — вул. Г. Кондрат’єва (до зупинки «Аеропорт») та присвоїти йому тимчасовий номер 3А.
5. Доручити відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради:
5.1. Створити комісію з обстеження доріг та дорожніх об’єктів на автобусному маршруті №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів».
5.2. Розробити паспорт автобусного маршруту загального користування №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів», відповідно до п.4 даного рішення.
5.3. Залучити для проведення пасажирообстеження за автобусним маршрутом №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів» комунальне підприємство Сумської міської ради «Електроавтотранс» шляхом укладання договору терміном до трьох місяців.
5.4. За результатами пасажирообстеження маршруту №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів» та висновків комісії, зазначеної у п. 5.1 даного рішення, підготовити пропозиції щодо відкриття зазначеного маршруту та винесення його на конкурс.
6. Доручити комунальному підприємству Сумської міської ради «Електроавтотранс»:
6.1. Використовувати, під час проведення заходів з вивчення попиту населення на перевезення за маршрутом №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів», 4 автобуси класу І,ІІ пасажиромісткістю не менш ніж 80 чоловік в звичайному режимі руху з тарифом 3,00 грн.
6.2. Організувати проведення обстеження пасажиропотоків на автобусному маршруті загального користування №3А «Аеропорт — Інтернаціоналістів» за власний кошт.
6.3. Надати до відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради та виконавчого комітету Сумської міської ради:
6.3.1. Результати обстеження пасажиропотоку на автобусному маршруті загального користування, визначеному п.4 даного рішення.
6.3.2 Проекти розкладів руху автобусів, розроблених відповідно до результатів пасажирообстеження та вимог діючого законодавства.
7. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Журбу О.І.

Поделитесь записью!

Андрей Шаванов

Андрей Шаванов

Обозреватель transport.sumy.ua